2 серпня – Іллі-Пророка: як молитися до Святого та що не варто робити у цей день

news

2 серпня Православна церква вшановує пам’ять старозавітного пророка Іллі. Свято називають ще День Іллі пророка, або Іллін день.

Пророк Ілля є одним із найшанованіших чудотворців у православному світі, нарівні з Миколою Чудотворцем.

Віруючі звертаються до нього по допомогу у важкі хвилини. Зробити це можна через молитви до пророка Іллі.

До пророка часто звертаються з проханнями про заміжжя, здоров’я, допомогу, а також про дощ, оскільки вважається, що Ілля наділений владою над силами природи.

Молитва до святого пророка Іллі про заміжжя

Моли про нас Чоловіколюбця Бога, нехай дасть нам, рабам Божим (імена), Дух покаяння та плачу за гріхи наших, і всесильною Своєю благодаттю нехай допоможе нам шляху беззаконня залишити, встигати ж у всякій справі Блазе, і в боротьбі з пристрастями і похотями нашими нехай укріпить нас. Так усадить в серця наші дух смирення і лагідності, Дух братолюбства, і дух терпіння і цнотливості, Дух ревнощів до слави Божої, яка в спасіння своє і ближніх добре піклування. Відверни від нас заступництвом твоїм праведний гнів Божий, і тако в світі та в побожності поживе в цьому віці, сподобилися причастя вічних благ у Царстві Господа в Спаса нашого Ісуса Христа, Якому належить честь і поклоніння, з безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом, на віки століть.

 

Молитва до Іллі Пророка про допомогу

О, святий пророк Божий Ілля. Помолися за мене, раба (у) Божого (у) (ім’я), перед Господом Богом, щоб простив Він гріхи, мною вчинені, і позбавив мене від мyк на землі і на Сyді стpaшному. Підношу я молитву тобі і прошу про допомогу в справі всякій і в боротьбі зі спокусами грішними. Допоможи знайти спокій та захисти мене від зла і недоброзичливців. Поклоняюся я тобі і Царю Небесному, сподіваюся на допомогу твою. Амінь.

Молитва до святого пророка Іллі про здоров’я друга

Далеко за океаном острів стоїть, на цьому острові Ілля Пророк з Ангелами сидить. Посланці Божі стріли пускають, від мене, раба (и) Божого (ї) (ім’я), недуги відганяють. Амінь.

Молитва до святого Іллі

Преславний слуго Божий, святий Пророче Іллє, до Тебе я засилаю свою покірну мольбу та прошу Тебе: вставляйся за мене перед престолом Пана неба й землі. Ти, святий Пророче, бачиш мою недолю, Ти бачиш журби та сум, що стискають моє серце. Ти бачиш і гріхи, якими я заслугую собі на щораз то тяжчі кари з рук справедливого Бога. Тож святий Пророче, поспіши мені на поміч. Як Ти, святий Слуго Божий, молився за грішний народ за днів царя Ахава, так молися й за мене многогрішного(-ою).

I як Ти Своїм приходом до дому вдовиці в Сарепті сидонській приніс щедре Боже благословення, так і мені випроси прощення гріхів та заслужених кар і вчини Своїм заступництвом, щоб я безгрішно перевів(-ла) свій вік та по смерті удостоїв(-ла)ся оглядати Бога, що прославив Тебе у Своєму Царстві.
Амінь.

Молитва до пророка Іллі про захист, здоров’я, зцілення

О прехвальний і пречудний пророче Божий Іллє, що засяяв на землі рівноангельським житієм твоїм, полум’яною ревністю по Господі Бозі Вседержителеві, ще ж знаменнями і чуде­сами преславними, також по великому благо­волінню до тебе Божому ти був узятий на вогненній колісниці з тілом твоїм на Небо, сподо­бився розмовляти зі Спасителем світу, Який преобразився на Фаворі, і нині в райських осе­лях безперестанно перебуваєш і стоїш перед престолом Небесного Царя! Почуй нас, грішних і недостойних, що стоїмо перед святою твоєю іконою і щиро звертаємося до твого заступницт­ва.

Моли за нас Чоловіколюбного Бога, щоб подав нам дух покаяння і скрушення за гріхи наші, і всесильною Своєю благодаттю нехай допоможе нам залишити путі нечестя, мати ж успіх у всякій добрій справі, нехай укріпить нас у боротьбі з пристрастями і похотями на­шими, нехай вселить у серця наші дух смирен­ня і лагідності, дух братолюбства і незлобли­вості, дух терпіння і цнотливості, дух ревнощів до слави Божої і щоб про спасіння своє і ближ­ніх добре піклувалися. Знищ молитвами твоїми, пророче, злі звичаї світу, найперше ж тлінний дух віку цього, що розтліває християнський рід неповагою до Божественної православної віри, до уставу Святої Церкви і до заповідей Господ­ніх, неповагою до батьків і влади і кидає лю­дей у безодню нечестя, розбещення і погибелі. Відверни від нас, пречудний пророче, заступ­ництвом твоїм праведний гнів Божий і позбав усі міста і села України нашої бездощів’я і голо­ду, страшних бур і землетрусів, смертоносних моровиць і хвороб, нашестя ворогів і міжусоб­ної боротьби. Укріпи твоїми молитвами, преславний, владу нашу, яка у великому і важко­му подвизі трудиться, сприяй їй у всіх благих діяннях і в починаннях по впровадженню миру і правди в країні нашій. Допомагай христолю­бивому воїнству в боротьбі з ворогами наши­ми. Виблагай, пророче Божий, від Господа па­стирям нашим ревнощі по Бозі, сердечне піклування про спасіння пастви, мудрість у навчанні й управлінні, благочестя і кріпкість у спокусах, суддям виблагай непідкупність і без­корисливість, правоту і співчуття до скривдже­них, всім, хто начальствує, піклування про підлеглих, милість і правосуддя, підлеглим же покірність і слухняність. Щоб так у світлі і бла­гочесті поживши в цьому віці, сподобилися причастя вічних благ у Царстві Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, Йому ж належить честь і поклоніння з Безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом навіки-віків. Амінь.

Молитва про дощ в День Іллі

Владико, Господи Боже наш, ти виконав благання пророка Іллі Фесвітянина заради любові його до Тебе: стримав дощ, що посилався тоді на землю, і знову після його молитиви дощ плодоносний землі дарував. Сам, Владико всіх, щиро благаємо, з ласки Твоєї пошли дощ рясний людям Твоїм і, простивши гріхи наші, дай дощу твого на місця, де просять і потребують його, обрадуй землю ради нещасних людей Твоїх і дітей, і худоби, і всього іншого живого створіння, бо всі від тебе дожидають, що Ти даси їм їжу в свій час. Бо Ти – Бог наш, Бог, що милує і спасає, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Чому на Іллі не можна купатися

Всі знають, що після Іллі вже не можна купатися в водоймах. Існу легенда, коли Ілля возносився на небо на колісниці, з копита коня впала підкова в воду і охолодила її. Якщо скупатися в цей день або після нього, можна застудитися.

Кажуть, що “Ілля воду остудив”, а ще жартують, що “Ілля у воду насс*в”.

За іншою версією така затія невдала, так як з цього часу вода починає “цвісти”, що також загрожує хворобами.

Також колись вірили, що в ніч на 2 серпня біля водойм збирається нечиста сила – водяні, русалки, чорти, які можуть затягнути купаються в воду.

Заборона купання є не однією у цей день за віруваннями наших предків.

Наші предки вважали, що виходити в поле в день Іллі заборонено, тому що може вбити блискавка. Іллю вважали покровителем громовиці і вважалося, що з цього дня починаються дощі та грози.

За деякими віруваннями, не можна в цей день навіть виходити з дому (так само вірування пов’язане з блискавкою).

Також наші пращури намагалися не впускати в оселю бездомних тварин, тому що вірили, що в них ховається нечистий. А ще не випускали домашніх годованців на вулицю.

Ловити рибу в день Іллі-пророка також було заборонено.

Не варто займатися роботою по дому й на ділянці. Вважається, що будь-які роботи з землею можуть призвести до загибелі врожаю. Єдиний виняток – бджільництво – роботу, пов’язану з утриманням бджіл, догляду за ними, виконувати можна.

Не можна стояти під деревом, а також кричати і лаятися, інакше вас може убити блискавкою. Від удару блискавки в цей день може постраждати грішник.

Не варто зупинятися і стояти на перехрестях – вірили, що там збирається різна нечиста сила.

Крім того не варто лихословити, бешкетувати, зловживати алкоголем. Проведіть цей день з хорошими думками, робіть добро.

Що треба зробити 2 серпня

У цей день потрібно варто сходити до церкви, де проходять урочисті богослужіння. Іллі-пророку моляться про сімейне щастя, хороший врожай, мирне небо над головою. Дівчата на Іллі молилися про заміжжя, так як традиційно в цей час грали весілля.

Після храму заведено зібратися за святковим столом з рідними.

Якщо в день Іллі-пророка йде дощ із грозою, потрібно обов’язково запалити свічку перед іконою. Вважається, що це допоможе вберегти від грому будинок.

Наші предки вважали, що дощ у цей день – благодатний. Якщо людина потрапить під нього, то точно зцілиться від усіх хвороб.

Ілля здавна вважався покровителем сімейних пар, тому 2 серпня традиційно грали весілля. Вірили, що вінчання цього дня принесе в сім’ю щастя.

Автор статті: Ірина Велігурська

0 Комментариев