СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ 2020: КОЛИ БУДЕ, ЩО ТРЕБА РОБИТИ

news

 

Коли починається Страсна седмиця в 2020 році

Дати Великодня, а отже – і страсного тижня, відрізняються у католиків та православних християн. Для перших страсна седмиця – це частина 40-денного посту, його останній тиждень, а у других вона починається вже після закінчення Великого посту, на тиждень пізніше.

Православна Пасха в 2020 році випадає на 19 квітня, відповідно, страсний тиждень буде тривати з 13 по 18 квітня. У католиків все на тиждень раніше, тобто з 6 по 12 квітня.

Що таке Страсний тиждень і чому він присвячений

Страсним називається тиждень, що передує Великодню, одному з головних і найбільш світлих православних свят. Саме на цьому тижні Ісус став Спасителем, спокутував гріхи людські ціною власної болісної смерті і відкрив врата Раю для праведників. Це було закінчення життя Христа на Землі, яке було насичене великою кількістю подій – їх і згадують християни всього світу щорічно в кінці 40-денного посту.

У понеділок прийнято згадувати близькі за сюжетом біблійні історії:

  • Про патріарха Йосипа, якого, згідно Старого Заповіту, рідні брати проміняли на монети і продали в рабство в Єгипет, — так само, як потім Юда продав Ісуса;
  • Про злих виноградарів, які влаштували жорстоку розправу над сином господаря саду і слугами, які прийшли за урожаєм;
  • Про те, як Ісус прокляв безплідне інжирне дерево, і воно зараз же засохло – як нагадування про те, що душа завжди повинна бути готова для зустрічі з Богом і бути наповнена світлими справами, помислами і цілями.

У вівторок Христос проповідував в Єрусалимському храмі, розповідаючи про все, від таланту і кесаревої данини, до Страшного суду і воскресіння померлих. Ісус засуджував порожню, показушну діяльність фарисеїв і книжників – і первосвященики з старшими, сприйнявши це на свій рахунок, захотіли його схопити, не наважуючись, проте, відкрито напасти.

Що відбувалося з Ісусом під час Страсного тижня

Середа стала поворотним, вирішальним днем у житті Ісуса – саме в цей день Юда Іскаріот погодився здати свого вчителя і допомогти схопити його, отримавши за це 30 срібняків. Крім того, в середу до Христа прийшла грішниця, яка не каялася, але проявила повагу до Його вчення і обмила Його ноги. Спаситель відпустив їй гріхи, проявивши свою любов до людей – і тепер це день покаяння.

Четвер – день одного з найбільш знаменних подій Таємної Вечері. Тут Христос омив ноги своїм учням, вони прийняли причастя хлібом і вином, які символізують кров і плоть Ісуса, і тут його схопили за вказівкою Іуди.

Страсна п’ятниця – найтрагічніший день у всій історії Спасителя. Саме в цей день його засудили і розіп’яли, Ісус загинув у муках – але зі смиренням, незважаючи на весь жах і несправедливість ситуації.

Велика Субота – день перебування тіла Христового у гробі. Душа ж його, як і будь-якого смертного, відправилася в Пекло – адже ворота Раю були зачинені для людей з часів гріхопадіння Адама і Єви. Однак, його світлу душу там втримати не змогли, і підносячись в Рай, він повів за собою праведні душі, подарувавши тим самим всім смертним шанс на вічне життя в нагороду за безгріховне життя і покаяння.

Як правильно постити, що можна їсти

Перш ніж дізнаватися, чим харчуватися в страсний тиждень 2020 року, варто згадати, у чому сенс Великого посту. Адже обмежити вживання деяких продуктів – це спосіб, один з багатьох, очистити свою душу і підготуватися до зустрічі з Господом у Великдень. Крім їжі, посту слід дотримуватись і у вчинках, і в думках.

На Страсному тижні буде найсуворіший піст в 2020 році: весь тиждень під забороною не тільки будь-яке м’ясо і алкоголь, але і риба, молочні продукти, яйця.

  • У понеділок можна їсти все, крім перерахованого вище: допускаються овочі і фрукти, хліб, крупи, з додаванням меду і горіхів.
  • Наступні 2 дні слід протриматися тільки на сирій рослинній їжі без олії.
  • У четвер можна поїсти гарячого, в тому числі – каші з олією
  • У п’ятницю день жалоби і страждань, до пізнього вечора потрібно голодувати – дозволяється тільки вода і хліб. Поїсти можна тільки після винесення плащаниці в церкві.
  • У суботу дозволені овочі, фрукти, каші. Їх можна термічно обробити, але не використовуйте масло.

Календар харчування по днях Страсного тижня 2020 року

Щоб при таких суворих умовах не нашкодити своєму організму, прислухайтеся до таких порад:

  • Їжте частіше, до 7 разів на день, але потроху, і ретельно пережовуючи кожен шматочок.
  • Не варто починати постити з голодування у Страсну П’ятницю – підготуйте організм поступовим переходом, краще – за весь 40-денний піст, під час якого є послаблення.
  • Не варто дотримуватися строгості, якщо ви хворієте, а також дітям і літнім людям – краще проведіть час у молитвах і слідкуйте за чистотою помислів.
  • Виберіть з дозволених продуктів улюблені і харчуйтеся ними – інакше роздратування і поганих помислів не уникнути, як і шкоди для організму.

 

Народні традиції та обряди

На цьому тижні кожен повинен підготувати і очистити свою душу, тіло і житло до Великодня. Також під час страсного тижня в 2020 році, бажано відвідати всі церковні служби – ну або хоча б починаючи з четверга.

Вже з понеділка починається генеральне прибирання в будинку і у дворі: все потрібно не тільки перемити, попрати і погладити, але і побілити, підфарбувати – одним словом, освіжити, щоб будинок виглядав охайно і гарно.

У вівторок закінчують приводити в порядок одяг та інший текстиль: він повинен бути випраний і випрасуваний. У тому числі готують святкову скатертину на святковий стіл і рушничок у великодній кошик.

В середу, окрім продовження прибирання, сходіть у церкву сповідатися, а також починайте купувати продукти на свято – зокрема, яйця.

А ось чистий четвер знаменується завершенням будь-якого прибирання, також потрібно помитися самому – адже вся вода в цей день володіє особливою очищаючою силою. Крім того, слід причаститися, і починати випічку великодніх пасок.

Страсна п’ятниця – день великої скорботи, краще відкладіть всю суєту і допоможіть близьким і нужденним, почастуйте їжею бідних.

У суботу закінчують всі приготування до свята: дофарбовували яйця, готують ковбаски, запікають м’ясо, збирають кошик, щоб освятити їжу. Краще йти в церкву вже в суботу ввечері, щоб там вперше почути довгоочікуване «Христос Воскрес!».

Що не можна робити на страсному тижні

Під забороною на цьому тижні метушня, шум, веселощі, танці – залиште це на неділю, а поки проявіть співучасть до Спасителя і пройдіть разом з ним цей болісний, але очищающий шлях.

Пам’ятайте, що піст – це не тільки про їжу, але в першу чергу – про вчинки і думки. Утримайтеся від сварок, злості, суперечок, образ, брехні, поганих думок і лихослів’я – проявіть покору і мудрість, зберігайте спокій і проявляйте любов навіть у найскладніших ситуаціях.

Вважається, що на цьому тижні не можна відмовляти в допомозі, адже з проханням через близького до вас звертається сам Бог.

Прикмети останнього тижня перед Великоднем

Повір’я страсного тижня переважно пов’язані з рекомендаціями церкви і священиків. Так, наприклад, говорять, що якщо сміятися в Страсну П’ятницю, то можна потім весь рік проплакати. Також не до добра – займатися прибиранням після Чистого Четверга.

Привернути щастя в будинок допоможе свічка, принесена зі служби у четвер, а також допомога ближнім і нужденним в п’ятницю. Також згідно з прикметами, вся вода в четвер володіє цілющими властивостями – ще один привід помитися в 2020 році в Страсний тиждень.

Автор статті: Ірина Велігурська

0 Комментариев