Лазарева субота: що можна їсти та що не можна робити в цей день

news

Лазарева субота має прив’язку до Великодня, тож її відзначають за тиждень до Воскресіння Христового. Цього року цей день припадає на суботу, 11 квітня. Кожного року Лазарева субота випадає на різні дні.

Лазарева субота починається у шостий тиждень Великого посту, який ще називають Вербним тижнем, адже 12 квітня християни святять у церквах вербові гілки.

У церковному календарі Лазарева субота і Вхід Господній у Єрусалим святкуються в сусідні дні: суботу та неділю. Цього дня православна церква згадує воскресіння Христом праведного Лазаря.

Історія Лазаревої суботи

Перед тим, як вирушити в Єрусалим, Христос прийшов у будинок своїх друзів у Віфанії, передмісті Єрусалима. У будинку жили Марфа, Марія і їх брат Лазар. Вони неодноразово приймали Спасителя як найдорожчого гостя. Коли звістка про хворобу Лазаря дійшла до Христа, Він сказав: “Це хвороба не на смерть, а на Божу славу, щоб через неї прославився Син Божий”.

Лазар помер за 4 дні до приходу Ісуса у Віфанію. Почувши про смерть хорошого друга, Ісус заплакав. Разом з учнями Він наблизився до печери і наказав забрати камінь, який закривав вхід. Марфа – сестра Лазаря скрикнула, що брат її лежить там вже 4 дні і дуже смердить, але Ісуса це не спинило, тож він увійшов до печери. Після молитви Христа з печери вийшов зцілений Лазар.

11 квітня християни вшановують Лазареву суботу
11 квітня християни вшановують Лазареву суботу

Іоанн Богослов пише, що, побачивши це чудо, багато людей увірували в те, що Христос – Син Божий. Звістка про Боже чудо швидко розлетілася Іудеєю, тож коли Ісус на віслюку заїхав до Єрусалима, люди вклонялися йому, стелили пальмове листя до ніг і власний одяг.

В'їзд Бога в Єрусалим
В’їзд Бога в Єрусалим

Що можна їсти у Лазареву суботу

У Лазареву суботу можна їсти рибну ікру (рибу їсти не можна), бобові каші, овочеві салати, млинці з гречаного борошна, трішки церковного вина (кагору).

Лазарева суббота 2020 – что нельзя делать в праздник 11 апреля ...

Що можна робити в Лазареву суботу

  1. Якщо у вашій родині є хтось важкохворий, щиро помоліться до Бога, аби він почув ваші слова та зцілив людину від хвороби.
  2. Щоб позбутися від матеріальних проблем, треба взяти гілочку верби в ліву руку і прочитати молитву “Отче Наш”, після цього перехреститися тричі й попросити у Господа допомоги в грошових справах.
  3. В Лазареву суботу треба слідкувати за своїми помислами: вони повинні бути чистими та світлими.
  4. Незаміжнім дівчатам, які хочуть вийти заміж, рекомендується одягнути біле плаття, подивитися на себе в дзеркало і показатися батькам.
  5. Підготуйте цього дня вербові гілочки, які освятите в церкві на богослужінні.

Що не можна робити в Лазареву суботу

  1. У Лазареву суботу не можна їсти страви з м’яса, яйця, молоко та пити міцний алкоголь.
  2. Не виконуйте в цей день важку фізичну роботу. Прати, шити, ремонтувати щось чи фарбувати – заборонено.
  3. Не розважайтеся в цей день і не лихословте. Підготуйте свою душу до останнього тижня Великого посту.
  4. Не можна в Лазареву суботу нікому відмовляти в допомозі.

 

 

 

Джерело

Автор статті: Ірина Велігурська

0 Комментариев