7 квітня: яке сьогодні свято?

news

7 квітня Церква святкує Благовіщення Пресвятої Богородиці – найсвітліше християнське свято.

Свято Благовіщення щороку випадає на 7 квітня – рівно за 9 місяців до Різдва. Працювати в цей день вважають великим гріхом, а коли Пасха збігається у календарі із Благовіщенням, то спочатку вшановують свято Благовіщення, а лише потім правлять Службу Божу на честь Великодня.

Цього дня Діві Марії з’явився архангел Гавриїл і приніс благу вість (звідси і назва – Баговіщення), що Вона покликана стати Матір’ю Божого Сина – Спасителя світу. Архангел Гавриїл промовив слова, які ми часто повторюємо у молитві: «Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого»! Господня обраниця покірно прийняла цей найвищий дар – бути Матір’ю самого Божого Сина. Цитуючи Символ віри, нагадаю вам про важливість цього свята: «…воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком». В цих словах приховано сенс – Бог став людиною і прийшов у цей світ, аби визволити нас, грішних, від темряви і безнадії.

Навіть птахи не в’ють гнізда у цей день. І ось чому.

Народна легенда оповідає про те, що всі птахи святкували Благовіщення, але зозуля не захотіла чекати, почала вити гніздо. За це й покарав її Бог. Тепер вона не має власного гнізда, ніколи його не в’є, а свої яйця підкидає у гнізда інших птахів. До речі, маленькі зозуленята великі й ненажерливі, але так уже в природі повелося – інші птахи вигодовують і своїх, і чужих, бо то все – діти. Для природи зозуля також має велике значення: вона – чи не єдина птаха, яка поїдає волохату гусінь. Та, звісно, «кукає» на щастя – в це люди також вірять.

На Благовіщення освячувало проскурку, яку потім зберігали за іконами. Згодом її урочисто з’їдали напередодні сівби, вірячи в те, що добре вродить жито і що грозова хмара не поб’є урожай.

А ще вірили в те – яка погода на Благовіщення, така буде й на Великдень.

Благовіщення у Велику Суботу: в чому особливість цього містичного ...

Прикмети на 7 квітня

  • Під забороною на Благовіщення – важка робота, праця на землі і обрізання дерев. У це свято не радять давати в борг, щоб не накликати невдачі, відкласти поїздки, навіть якщо вони сплановані заздалегідь.
  • У цей день не можна забивати худобу, шумно веселитися.
  • Жінкам не можна стригти і фарбувати волосся, шити, в’язати, не варто до вечора займатися приготуванням їжі.
  • Вважається, що бажання, загадане в цей свято, обов’язково збувається. Дівчата можуть спробувати вгадати долю по птахам. Так, якщо в цей день побачити ластівку – це до успіху, голуба – до благодаті, а ворону – до зневіри.
  • Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
  • Якщо 7 квітня ще лежить на дахах сніг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде.
  • Який цей день – такий і кінець місяця.
  • Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень – середня, якщо ясно ввечері – пізня.
  • Якщо 7 квітня сонце світить до обіду, а потім ховається за хмари, кукурудза буде рання, коли ж навпаки: визирає з-за хмар тільки після обіду, то кукурудза буде пізня. Якщо ж того дня взагалі буде хмарно, негода, то кукурудза не вродить.
  • Ніч проти Благовіщення. Якщо вона тепла, то весна буде дружна; якщо за ніч мокрий рушник висохне надворі – рік буде врожайний, якщо наполовину висохне – на середній урожай, а якщо залишиться мокрим чи замерзне – буде мокре літо.
  • Якщо на Благовіщення дуже тепло, то на Великдень буде холодно.
  • Благовіщення без ластівок – холодна весна.
  • Якщо з’являться жаби і зникнуть, то стільки ще буде холодно.
  • На Благовіщення гарна погода – гарний врожай.
  • Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.
  • Якщо на Благовіщення летить сніг – літо неврожайне.
  • Якщо на Благовіщення півень на порозі нап’ється, то на Юрія (6.05) віл напасеться.

Проповідь в день Благовiщення Пресвятої Богородиці » Коломийська ...

У вівторок, 7 квітня, іменини відзначають власники таких імен: Марія, Йосип, Сава, Василь, Гаврило, Устим, Феодосій, а також Пелагея

Автор статті: Ірина Велігурська

0 Комментариев