6000 лучан просять вирішити екологічну ситуацію, що виникла в результаті діяльності  ПрАТ “Гнідавський цукровий завод”

news

Протягом останніх кількох місяців 2021 року тисячі мешканців Луцької міської територіальної громади та прилеглих населених пунктів, час від часу потерпають від  викидів в атмосферне повітря, що спричинені роботою котельні  ПрАТ “Гнідавський цукровий завод”.

Постійно люди спостерігають та вимушені вдихати їдкий чорний дим від роботи котельного обладнання заводу в результаті спалювання мазути, що виникає під час виробничого циклу в цехах. На рослинах, будівлях, припаркованому в житловому районі транспорті мешканці спостерігають сажу від викидів котельні. Люди стурбовані ситуацією та впливом шкідливих викидів заводу на їх здоров’я та довкілля. В зоні впливу шкідливих викидів розміщені житлові будинки, соціальні об’єкти, такі як дитячий садочок, школа, спортивна школа та інші.

Луцька міська рада неодноразово зверталася до головного управління держпродспоживслужби у Волинській області та державної екологічної інспекції у Волинській області, щодо проведення перевірки діяльності підприємства ПрАТ “Гнідавський цукровий завод”. Перевищень допустимого рівня викидів в період перевірок не виявлено. Але заходи державного контролю є неефективними, оскільки проведені в період, коли котельне обладнання працювало не на повну потужність та на  альтернативному пальному (природний газ), не утворюючи шкідливих викидів, а діяльність даного підприємства призводить до забруднення довкілля та, як наслідок, збільшення захворюваності. Громадяни масово звертаються до міської ради,  на урядову “гарячу лінію” зі скаргами.

Днями відбулося пленарне засідання позачергової сесії міської ради, де було прийняте рішення “Про звернення до Міністерства захисту довкілля  та природних ресурсів України щодо вирішення екологічної проблеми Луцької міської територіальної громади та прилеглих до неї населених пунктів, пов’язаної із забрудненням атмосферного повітря промисловими викидами від діяльності ПрАТ “Гнідавський цукровий завод””.

Також за дорученням міського голови Ігора Поліщука вивчалася думка лучан, щодо функціонування підприємства ПрАТ “Гнідавський цукровий завод”, і як результат зібрано понад 6000 підписів небайдужих громадян які закликають вирішити екологічну ситуацію, що є наслідком діяльності даного підприємства, оскільки викиди від роботи паливного обладнання заводу знову періодично повторюються та є тенденція до їх зростання з настанням сезону цукроваріння.

Автор статті: Ірина Велігурська

0 Комментариев