12 листопада: яке сьогодні свято?

news

За церковним календарем сьогодні вшановують пам’ять священномученика Зиновія, єпископа Егейського, і сестри його — мучениці Зіновії, що жили в 3 столітті в Каппадокії. Зиновій і Зиновія народилися у благочестивих батьків, які виховали їх до християнської віри.

На Зиновія і Зіновію відзначали свято рибалок і мисливців. Мисливці, збираючись у цей день за зайцями, збиралися бенкетувати в одну хату. Потрібно було неодмінно зловити хоча б одного звіра, якого називали іменинним, інакше полювання на протязі всього року могло бути невдалим. Рибалки на Зиновія також вирушали на лови. Якщо мережі приходили повними, улов неодмінно відзначали гулянкою на березі річки.

Крім того, цей день називали Синичкиним святом, оскільки саме до Зіновія з півдня прилітали всі птахи-зимники, в тому числі синиці, снігурі, омелюхи. Діти під керівництвом дорослих починали майструвати і розвішувати годівниці.

Народні прикмети на погоду:

  • Якщо листя з дерев нечисто опаде — буде сувора зима.
  • Калина вже достигла, а листя на ній ще зелене — тепла осінь. Буває і навпаки: листя опаде, а плоди аж до морозів тверді.
  • Ранній сніг на ранню весну.
  • Якщо в листопаді появляються комахи — зима буде теплою.

Прикмети та звичаї на 12 листопада:

Заєць дорогу перебіжить — чекай невдачі. Вовки зграями ходять — до війни, голоду або епідемії. Погодуєш птахів — буде тобі удача! Калина вже достигла, а листя на ній ще зелене — тепла осінь. Побачиш багато синичок в цей день — скоро похолодає. Синички клюють кору дерев — буде сира і дощова погода. Почути рано вранці спів птахів — до холодів.

Дівчина, яка в цей день покуштує заячини, стане красивою і буде приверне увагу протилежної статі. Побачиш вовка на своєму шляху — чекай біди. Якщо 12 листопада мисливець піймав зайця, а рибалка – рибу, то весь рік у них буде вдалим.

Сьогодні також відзначають Всесвітній День боротьби з пневмонією та День фахівця з безпеки, міжгалузеве свято, що об’єднує всіх учасників ринку, професіоналів галузі безпеки в широкому сенсі слова.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 12 листопада 2009 днем початку масштабної кампанії по боротьбі з дитячою пневмонією.

У вівторок, 12 листопада, іменини відзначають власники таких імен: Зиновій, Артем, Марко, Олена, Стефан, Зиновія, Олександр, Макар, Максим. Не забудьте привітати винуватців свята.

Привітання Ви можете знайти тут.

Автор статті: Ірина Велігурська

0 Комментариев